maot logo
mail
MAGYAR AKUPUNKTÚRA ORVOSOK TÁRSASÁGA
Alapítva 1989
Kategóriák menü

Szekciók

 

festmeny_viz

 

Az akupunktúra és a kínai gyógyszerészet alapjai

 

Az akupunktúra a Hagyományos Kínai Orvoslás – HKO – egyik része és módszere. Fő jellemzője a szervezet erősítése, idegen anyag alkalmazása nélkül, ezáltal természetes módon javít a szervezet nem harmonikusan működő funkcióin.

A steril, acélból készült igen vékony, különböző hosszúságú tűket, a testfelszín bizonyos pontjaiba vezeti a beavatkozást végző orvos. Ennek következménye a különféle biokémiai és élettani feltételek megváltoztatása, annak érdekében, hogy a páciens panaszai javuljanak. A WHO is hivatalosan elismert gyógymódként tartja nyilván, sokféle betegség kezelhető ezzel a módszerrel.

A Hagyományos Kínai Orvoslás szakembere a beteg személyt olyan energiarendszerként vizsgálja, ahol a testet és az elmét egyesítenek tekinti , mindegyik befolyásolja és kiegyensúlyozza a másikat. A nyugati orvosi módszerektől eltérően, ami megpróbál elkülöníteni egy betegséget egy személytől és elszigetelni azt, a kínai orvoslás kihangsúlyozza, hogy az élő embert holisztikusan, azaz egységként tekinti és ebben az egységben is kezeli.

A HKO-t gyakorló orvos speciális orvosi diagnózist készít, ami szintén alapos kivizsgáláson és konzultáción alapul, hasonlóan a nyugati orvosláshoz. A vizsgálat tartalmazza a pulzus – és nyelv diagnosztikát, a megtekintéssel, a hallással, a szaglással és a tapintással, valamint a részletes kikérdezéssel együtt. Amint a diagnózis – azaz a kórminta felállítása – készen van, az orvos kiválasztja a legmegfelelőbb akupunktúrás kezelést és annak legjobb technikáját alkalmazza. Sokszor együtt alkalmazza az életmód tanácsadással, illetve gyógynövény terápiával, esetleg homeopátiával is (amennyiben ismeri annak szabályait).

Qi fogalma: az alapvető szabály annak elfogadása, hogy egy speciális életenergia folyik a testen keresztül, amit Qi- nek neveznek, (kiejtése csi ). Ez az energia folyik a testben a meridiánok mentén, melyek virtuális csatornák és olyan vezetékekként ismertek, amik jelentős szerveink mindegyikét csatlakoztatják egymáshoz, szoros összefüggésben egymástól. A kínai orvosi elmélet szerint a betegség akkor keletkezik, amikor a Qi ciklikus áramlása a meridiánokban kiegyensúlyozatlanná válik, vagy valami okból megáll.

Az akupunktúrás pontok lényeges és ma már tudományosan ismert bioelektromos tulajdonsággal rendelkeznek . Ezek a pontok, területek, sikeresen kezelhetők, több mint 2000 éve.

akupunktura-es-kapcsolt-technikai szekciok-fitoterapia
szekciok-neuralterapia szekciok-oralakupunktura

vissza a lap elejére