maot logo
mail
MAGYAR AKUPUNKTÚRA ORVOSOK TÁRSASÁGA
Alapítva 1989
Kategóriák menü

Akupunktúra és kapcsolt technikái

  

festmeny_kinai másolata

A képzettség megnevezése: a HKO és kapcsolt technikái orvosa

A biofizikai orvoslás fogalma felöleli azokat az orvosi beavatkozásokat, amelyek hatásaikat biofizikai, élettani alapok által fejtik ki. A fizikai eszközökkel elérhető psycho-feedback és a direkt, nem farmakológiai hatások is a biofizikai orvoslás témakörébe tartoznak. A biofizikai orvosi módszerek ma már integratív része a modern gyógyítási metodikáknak, szoros egységet képezve a gyógyszeres és más gyógyítási formákkal. A biofizikai orvoslás egyik legintenzívebben fejlődő része a műszeres orvoslás (diagnosztikai és aktív kezelő berendezései által), amely a gyakorlatban egységes szemlélet és ennek megfelelően alkalmazott terápiás ismereteket kíván az orvosoktól.

A képzés formája, záróvizsga tanúsítványa

A képzés formája : iskolarendszeren kívüli felnőttképzés

A záróvizsgák alapján a képzésben részesülő: “Szakmai tanúsítvány”-t kap a PTE-től.

Elméleti képzési minimum óraszáma: 360 óra

Szakmai gyakorlat: 120 óra (szupervisio mellett), önállóan végzett munka, szakképzett akupunktőr, HKO orvos felügyelete mellett.

A képzettség-tevékenység jellemző leírása:

Komplementer és alternatív gyógyító és életminőség javító tevékenység.

Gyógyító tevékenységet valamint betegségmegelőző- kezeléseket, valamint a szakmai ismereteinek megfelelően életmódi tanácsot ad.

A biofizikai orvoslást végző orvos az egészségügyben, egészségügyi és szociális szolgáltatásban, szociális intézményekben, otthoni betegellátásban, idegenforgalmi intézményekben és orvosi magánpraxisban tevékenykedik.

Az orvostudomány különböző ágaiban kellő jártassággal rendelkező szakemberek részére olyan ismeretek alkalmazása, amelyek lehetővé teszik a magasabb színvonalú munkavégzést, integratív orvosi gondolkodást, lehetővé teszik a farmakológiai terápia és a természetes (komplementer) gyógymódok együttes / vagy akár választás után monoterápiában történő alkalmazását.

A biofizikai orvoslást végző tevékenysége a hagyományos kínai orvoslás és ezen belül elsősorban az akupunktúrás pontok és vezetékek, illetve a hagyományos kínai orvoslás egyéb ágainak ismeretén és alkalmazásán, valamint a biofizikai alapon működő eszközök alkalmazásán alapul prevenció / rehabilitációs célból.

A biofizikai orvoslást végző orvos betegét megvizsgálja és nem invazív beavatkozással (kisfrekvencia, UH, mágnes, elektromos, elektromágneses, lágylaser, stb. tér), fizikai energiafajták alkalmazásával kezeli.

Anamnézist vesz fel – figyelembe véve a beteg által hozott diagnózist vagy zárójelentést is – és szükség esetén diagnózist, állit fel. Kompetencia határainak betartásával és a beteggel való egyeztetés alapján megállapítja, hogy a hozzá fordulónak van-e szüksége, terápiás beavatkozásra, vagy pedig preventív, életminőség-javító céllal veszi igénybe szolgáltatásait. További tevékenységeit ennek megfelelően végzi.

A tevékenységet végző orvos a beteg állapotváltozását a kezelt beteg visszajelzései, valamint a rendszeres orvosi konzultáció alapján észleli és a kezelési tervet szükségszerűen, módosítja.

magneses-terapia

vissza a szekciókra

vissza a lap elejére