maot logo
mail
MAGYAR AKUPUNKTÚRA ORVOSOK TÁRSASÁGA
Alapítva 1989
Kategóriák menü

Dr. Joós Károly

Szakmai életrajzi adatok

 

Dr. Joós Károly f

Az új évezred hajnalán, 2000-ben végeztem a budapesti Semmelweis Egyetemen Általános Orvosi Karán, s így egy új generációt képviselek a MAOT Vezetőség soraiban.

Célom széles körű integráció megvalósítása a hagyományos kínai orvoslás (HKO) és a konvencionális nyugati orvoslás gyakorlásán belül, a mai idők igényeihez, problémáihoz és betegségeihez igazítani az ősi művészetet. Azon dolgozom, hogy elhelyezzem ebben a holisztikus rendszerben mindazokat a modern, kifinomult és jórészt nyugati eredetű kezelőmódszereket (pl. lézer, európai gyógynövények, relaxáció, hipnoterápia), amelyek tovább növelhetik hatékonyságát és praktikusságát, gyorsabb és megbízhatóbb eredményekhez vezetve.

Nyugati orvosi szakirányomnak a foglalkozás-orvostant választottam, mert ez a szakma alkalmas leginkább betegségek megelőzésére és korai kiszűrésére, és így kiválóan kiegészíti a HKO által képviselt lehetőségeket. Emellett évekig dolgoztam a Dimenzió Egészségközpont szűrőorvosaként, ahol belgyógyászati és somatoinfra vizsgálatokat végeztem.

A fentiek mellett sportoktatói végzettséget és kínai harcművészeti mesterszintet szereztem, több kiegészítő diagnosztikai és terápiás eljárás témájában végeztem tanfolyamot (pl. Ízületi és izomrendszer vizsgálata és kezelése), megismerkedtem a japán stílusú és a lézeres akupunktúrával, illetve beleástam magam a HKO klasszikus (taoista) pszichológiájába. Integratív hipnoterápiás képzésen vettem részt, tanultam katatím imaginatív hipnoterápiát, ego-state terápiát, NLP-t, továbbá ún. energia pszichológiai módszereket, és beépítettem praxisomba a vizualizációs és imaginációs technikák alkalmazását. Elmélyedtem a nyugati és keleti diéta-, valamint gyógynövényterápiában, illetőleg a mozgásterápiában és a qigongban.

2007-2014-ig az orvostudakozo.hu oldalon végeztem tanácsadást a hagyományos kínai orvoslás témájában, 2008-2010-ig a Quintess Healthy Aging Club HKO szakértőjeként dolgoztam. Időről-időre meghívást kapok, hogy a komplementer medicináról és a hagyományos kínai orvoslásról tartsak tájékoztató előadást vagy adjak interjút televízió- vagy rádióműsorban, ill. internetes portálok számára.

2010-ben kezdtem oktatni a Pécsi Egyetem által akkreditált, orvosok számára indított kétéves HKO alaptanfolyamon (előadások és gyakorlatvezetés), majd nem sokkal később a HKO továbbképzésen, melynek egyik szervezője is vagyok. Évek óta rendszeresen előadok a MAOT kongresszusain, valamint meghívott előadóként a Sokszínű Akupunktúra rendezvényeken.

2009 óta vagyok tagja a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága elnökségének, 2010-2013-ig főtitkárként segítettem a szervezet működését. Hivatásomnak tekintem a hagyományos kínai orvoslással foglalkozó egyesületek, csoportok közeledésének elősegítését, és a gyógyítást szolgáló tudás terjesztését.