maot logo
mail
MAGYAR AKUPUNKTÚRA ORVOSOK TÁRSASÁGA
Alapítva 1989
Kategóriák menü

Küldte mint - aug 15, 2013 -ban Kongresszus | 0 hozzászólás

Beköszöntő

Beköszöntő

A Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága (MAOT) 2010. november 5-7 között Pécsett tartja 25. Jubileumi Kongresszusát nemzetközi részvétellel. Pécs város Polgármestere – (Pécs, mint 2010-ben Európa Kultúrális Fővárosa) – és az első egyetemi orvoskari Komplementer Medicina Tanszék, a Pécsi Egyetem Rektora, prof. Dr. Bódis József, valamint prof. Dr. Németh Péter és prof. Dr. Miseta Attila dékánok védnökségével rangos és tartalmas rendezvényre hivjuk a kollegákat. A kongresszus alaptémája a Komplementer Medicina beilleszthetősége az alapellátásba, remélhetőleg sok olyan kollega érdeklődését felkelti, akik eddig csak távolról hallottak e témáról, esetleg nem is mindig autentikus forrásból, de olyanokat is várunk, akik szakorvosként alkalmazzák napi gyakorlatukban az egyes módszereket.

A rendezvény színvonalát emeli két esemény is:

  • 2003 óta a Kinai Népköztársasággal együttműködési egyezményünk van, melynek keretében évente magyar és kínai kollegák látogathatták meg egymás intézményeit és az NKTH tudományos programjaiban vetettünk részt. Pár éve kínai kollegák postgradualis kutatómunkát is végezhetnek a pécsi egyetemen, magyar orvos kollegák a Tangshani Orvosi Egyetemen, jövő évtől ehhez még a Chengdei Orvosi Egyetem is csatlakozott – szerezhetnek gyakorlati tapasztalatokat a Hagyományos Kínai Orvoslás témájában. Természetesen módot kapva a kínai történelem és a modern kínai orvostudomány, sőt Kína társadalmi életébe történő bepillantással. A korábbi OTE, majd Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen különleges eü. miniszteri engedéllyel kezdődött el 1986-ban a Hagyományos Kínai Orvoslás (akupunktúra) oktatása szakorvosoknak, kétévente kb 80 kollega szerez végzettséget, a lemorzsolódás Az 1997/11 NM r, és az 1997/40 Korm R. szabályozza a mai napig a gyakorlatot, amely szerint Magyarországon csak orvosi diplomával és szakorvosi végzettséggel gyakorolható ez az invazív gyógymód ÁNTSz engedéllyel. A jelenlegi képzés 2 éves(évente 50-50 kreditpontot érő), liszence vizsgát ad, amely feltétele az engedélynek. Novemberben 17 kínai orvos látogat el a rendezvényre elméleti és gyakorlati workshopot adva a két egyetemről.
  • Az Európai Unió többéves előkészítő munka során befogadta azt a kutatási projektet, amelyben 17 uniós ország egyetemi tanszékei, kutatói vesznek részt- köztük a pécsi tanszék is. Célja, hogy a növekvő lakossági igényeknek, a szélesen elterjedt gyakorlatnak megfelelően iránymutató javaslatokat tegyen az EU asztalára 2011 végén Brüsszelben. Mik azok a KM ágak, amelyek mögött befogadható gyakorlat áll, hogyan szabályozza az EU egyes tagállama a gyakorlatot, mik a képzés, oktatás, továbbképzés feltételei, a betegbiztonság kérdése, gyógynövények alkalmazhatósága- mind egy-egy work-package témája 3-3- éven keresztül. Ezért kerekasztal megbeszélés keretében az uniós CAMbrella team tagjai is résztvesznek a rendezvényen. (www.cambrella.eu )

A WHO, az EU, Kína több nemzetközi rendezvényt szervezett a téma köré, reméljük, hogy ezen rendezvény is méltón igazolja azt a negyedévszázados utat, amelyen egykor a MAOT elindult- nehezen járható, sokak által támadott módon. De akkori igyekezetünket és lelkesedésünket igazolja az a tény is, hogy többen – az akkori ?ellendrukkereink? közül- most már magukénak is szeretnék ?érezni? a HKO ügyét Magyarországon.

Információ: Convention KFT.

2010. augusztus 30.

Dr. Hegyi Gabriella
MAOT elnök