maot logo
mail
MAGYAR AKUPUNKTÚRA ORVOSOK TÁRSASÁGA
Alapítva 1989
Kategóriák menü

Küldte mint - aug 8, 2013 -ban Hírek, Hírlevél |

Hírlevél 2008/2. – Beszámoló az ICMART XIII. Világkongresszusáról

Hírlevél 2008/2. – Beszámoló az ICMART XIII. Világkongresszusáról

Tisztelt Kolléganők / Kollégák, Tagtársaink !
Eredményes és szép évet zárhat Társaságunk, hiszen egy olyan esemény íródott történetébe, melyre fennállása óta második alkalommal volt lehetősége, és ez nem más, mint az ICMART XIII. Világkongresszusának és egyben 25. születésnapi ünnepének megrendezése.
Az ICMART 25 éve alakult Bécsben, az alapító országok akupunktúrával, TCM-el foglalkozó szakemberei bábáskodásával, jelenleg 62 tagszervezet és 47 ország a tagja szerte a világon. Minden második évben Világkongresszust rendez egy adott tagországban, amely lehetőséget nyújt a hazai kollegáknak is arra, hogy ismert, nemzetközi hírű szakemberekkel ismerkedhessenek meg, a legújabb szakmai kutatások terén is újabb információkkal rendelkezzenek. Mi, magyarok(1987 óta tagtársaságként) 1992-ben rendezhettük meg első ízben ezen rangos kongresszust, amely utána évekig emlegetett volt a résztvevők részéről atmoszférája és szakmai nívója okán. 2008. október 10-12 között ismét Budapest adott otthont a világkongresszusnak. Az eseményre 37 meghívott nemzetközi szaktekintély érkezett, közel 400 orvos volt kíváncsi az előadásokra, ebből magyar közel 100. A meghívottak és résztvevők 25 országból érkeztek, Brazíliától Japánig, Austráliától Canadáig. Már a Kongresszus előestéje is kellemes meglepetést tartogatott a magyarországi akupunktúrás életet oly sokat tevőlegesen segítő Dr. Jochen Gleditsch (Németország, volt ICMART elnök) dunai kishajón tartott 80. születésnapi ünnepségével. Másnap a Hotel Hiltonban Budán kezdődött az igazi komoly munka, a plenáris előadások teli termet vonzottak. Késő délután a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében ünnepi megemlékezést tartottunk az ICMART 25. évfordulója tiszteletére, amelyen prof. Kroó Norbert akadémikus, az MTA alelnöke, Dr. Lippényi Tivadar alelnök (NKTH) és az ICMART soros elnöke, főtitkára tartott megemlékező beszédet. Itt ragadta meg az alkalmat a MAOT vezetősége, hogy 2 neves külföldi kollegát kitüntessen a Laner Antal emlékéremmel, aki 1932-ben a Magyar Királyi Akadémián védte meg tudományos tézisét akupunktúra témában, elsőként a világon! Dr. T.Yamamoto és Dr. J. Gleditsch kapta a rangos emlékérmet a magyar szakmai életért tett sokéves önzetlen munkájáért. Másnap már paralell két helyszínen is folytak az előadások, volt neurológiai, rehabilitációs, science és research szekció, lézer, fülakupunktúrás szekciók. Mindemellett 7 technikai workshopra is ellátogathattak a résztvevők. Sajnálatos módon, a MAOT magyar napja háttérbe szorult a megfelelő számú magyar előadás híján, ezért csak bátorítani lehet a magyar kollegákat a gyakoribb szakmai megjelenésre. Ezzel együtt a kisszámú magyar előadás jól sikerült, kiválóan dokumentált munka volt. Postkongresszusi programként a kínai és japán kollegák a Pécsi Egyetemi Centrum AOK-n alakult új CAM Tanszék munkáját ismerhették meg.

A kongresszus előadásanyaga és filmösszefoglalója elérhető, érdeklődni a MAOT irodában, Bakos Nóránál lehet, vagy a MAOT e-mailcímén. A DVD ára 6000 Ft + postaköltség.

Levelünk mellékleteként megküldjük a 2009. évre szóló tagdíj befizetéshez szükséges csekket, melyet 2009.év június 30.-ig kérünk teljesíteni. Tagdíj rendes tagoknak 6.000.forint, nyugdíjasoknak 3.000.forint.
2009-ben októberben a pécsi egyetemi tanszék ad helyet majd a MAOT XXIV. konferenciájának, amely tisztújító közgyűlés is egyben, ezért kérjük, hogy minél nagyobb létszámban látogassák meg a rendezvényt!
Békés és örömteli Karácsonyi Ünnepeket kíván minden kollégának és családjának a vezetőség!

Budapest, 2008. 12. 15.

Dr.Hegyi Gabriella MD.PhD.
MAOT elnök
Dr.Bodor Géza
Főtitkár
Bakos Nóra
Irodavezető