maot logo
mail
MAGYAR AKUPUNKTÚRA ORVOSOK TÁRSASÁGA
Alapítva 1989
Kategóriák menü

Küldte mint - aug 14, 2013 -ban Beszámoló, Kongresszus | 0 hozzászólás

Beszámoló az ICMART XIII. Világkongresszusáról

Beszámoló az ICMART XIII. Világkongresszusáról

Az International Council of Medical Acupuncture and Related Techniques szervezet mozaikneve az ICMART, amely 25 éve alakult Bécsben, az alapító országok akupunktúrával, TCM-el foglalkozó szakemberei bábáskodásával. Jelenleg 62 tagszervezet és 47 ország a tagja szerte a világon, amely közel 70 000 orvost jelent- a tagfelvételt a kérelmező tagország szakmai társasága kérheti csak, amely kizárólag diplomás orvosokból állhat. A szervezet súlyát jelzi az a tény is, hogy a nemzetközi komplementer medicinával foglalkozó fórumokon képviseli a szakmát. A másik ismert világszövetség a WFAS (World Federation of Acupuncture Societies), amely később alakult Kínában és főleg a keleti országok nem nyugati orvosi diplomájával rendelkező szakembereit tömöríti. A non-profit ICMART célja a szakmai élet, a kutatások fellendítése, az integrativ medicinába történő beillesztése az ősi keleti alapú tudománynak. Igyekszik egységesíteni az egyes nemzeti oktatási gyakorlatot, pályázható ICMART-Diploma kiadásával támogatja a nemzetközi szakmai életben történő aktív részvételt. Education Chapter néven közös harmonizációs oktatási fóruma van, amely segíti az egyes tagországokat a curriculumok kialakításában. Minden második évben Világkongresszust rendez egy adott tagországban, amely lehetőséget nyújt a hazai kollegáknak is arra, hogy ismert, nemzetközi hírű szakemberekkel ismerkedhessenek meg, a legújabb szakmai kutatások terén is újabb információkkal rendelkezzenek, valamint neves előadók által vezetett workshopokkal a technikai képzést is élővé teszi. Így immáron a múlt egy-egy kedves emléke a bécsi, japán, koppenhágai, prágai, budapesti, római, szófiai, edinboroughi, washingtoni, sidney-i , brazil, berlini világkongresszus. Jellemző a sorban állás a megrendezés jogáért, hiszen nemcsak civil kurázsit jelent, hanem nagy szakmai profitot is a rendezés az otthont adó ország részére. Jelenleg 16 évre előre foglalt minden világkongresszusi helyszín.

Mi, magyarok (1987 óta tagtársaságként) 1992-ben rendezhettük meg első ízben ezen rangos kongresszust, postkongresszusi workshopokkal is gazdagítva, amely utána évekig emlegetett volt a résztvevők részéről atmoszférája és szakmai nívója okán. Bár beálltunk a sorba pár éve ismét, nem volt remény az ismétlésre addig, míg -szerencsénkre- a milánói szervezőcsapat vissza nem adta a 2008-as XIII. Világkongresszus szervezési jogát. 1 napos gondolkodási idő után mély lélegzetvétellel igent mondott a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága ( MAOT )és elindult a szervezés…
Ennek eredményeként 2008. október 10-12 között Budapest adott otthont a világkongresszusnak. Az eseményre 37 meghívott nemzetközi szaktekintély érkezett, közel 400 orvos volt kíváncsi az előadásokra, ebből magyar közel 100. Ez utóbbi azért nem érthető teljesen, mert a részvételi díj messze alacsonyabb volt a külföldiekéhez viszonyítva, ugyanakkor egy-egy külföldi hasonló konferencia meglátogatása ma már több százezer forintba kerül az utazással, szállással étkezésekkel együtt. Mindenesetre a kedvező lehetőséggel nem minden magyar szakember élt sajnálatos módon.
A meghívottak és résztvevők 25 országból érkeztek, Brazíliától Japánig, Austráliától Canadáig. Kedves, régi ismerősként találkozhattunk, megint megpróbálva megismételni a korábbi szervezői sikereket.
Már az előeste is kellemes meglepetést tartogatott a magyarországi akupunktúrás életet oly sokat tevőlegesen segítő Dr. Jochen Gleditsch (Németország, volt ICMART elnök) dunai kishajós 80. születésnapi ünnepségével, amit ő szeretett volna adni magyar barátainak, de meglepetésként mi hívtuk meg a nemzetközi ismerősöket együtt ünnepelni, azon az estén ismerkedve a lágy esti dunai fényekkel, a ringó kishajón, körbejárva a budapesti partokat, kellemes bécsi keringőket hallgatva…

Másnap a Hotel Hiltonban Budán kezdődött az igazi komoly munka, a plenáris előadások teli termet vonzottak, szó volt biofizikai megközelítésről, fraktálokról, kutatásetikai kérdésekről, szakmai nehézségekről a bizonyításokban. Késő délután a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében ünnepi megemlékezést tartottunk az ICMART 25. évfordulója tiszteletére, amelyen prof. Kroó Norbert akadémikus, a MTA alelnöke, Dr. Lippényi Tivadar alelnök (NKTH) és az ICMART soros elnöke, főtitkára tartott megemlékező beszédet. Természetesen az ünnepi hangulatot a megfelelő zene is emelte, amit a kiváló zongoraművész, Balogh József (akit a származása és tehetsége miatt is Cziffra György utódjaként emlegetnek) Bartók, Kodály és Liszt F. műveiből adott koncertje tett maradandóvá, a II. Magyar Rapszódia természetesen csúcsélményként hatott.De a kalocsai népi táncegyüttes színes ruhái is elgyönyörködtették vendégeinket, akik sűrűn emelték fel pillantásukat a MTA falaira és mennyezetére a szép freskókra. Itt ragadta meg az alkalmat a MAOT vezetősége, hogy 2 neves külföldi kollegát kitüntessen a Laner Antal emlékéremmel, aki 1932-ben a Magyar Királyi Akadémián védte meg tudományos tézisét akupunktúra témában, elsőként a világon! Dr. T.Yamamoto és Dr. J. Gleditsch kapta a rangos emlékérmet a magyar szakmai életért tett sokéves önzetlen munkájáért.
Utána a pohár pezsgő és a büfévacsora meg a hatalmas ICMART krémtorta betolása a kis tűzijátékkal ejtette ámulatba a vendégeket, akik kinézve a gyönyörű MTA könyvtárterem ablakain megdöbbenve láthatták a kivilágított panorámát. élveztük a hatást! Alig akartak visszamenni a szállodába!
Másnap már paralell két helyszínen is folytak az előadások, volt neurológiai, rehabilitációs, science és research szekció, lézer, fülakupunktúrás szekciók. Mindemellett 7 technikai workshopra is ellátogathattak a résztvevők, amelyben a sportmedicina, a geriátriai alkalmazhatóság, a neurálterápia német és osztrák kollegák vezetésével, “Very Point Techniques” Gleditsch dr-al, Yamamoto workshop, fül-workshop, kinai iridológia szerepelt. Itt érdemes megjegyezni azt a tényt, hogy a klasszikus fül séma évek óta kutatott formában megújultan és több fázisban jellemezhető a különböző stádiumú állapotokban, mint ahogy azt korábban mindannyian megismertük. Érdekesség, hogy a genetikai ismereteket is próbálta szakember összhangba hozni a HKO tanaival, megfigyelése alapján. Az Education Chapter tanácskozása újabb határozatot fogadott el az európai uniós Frame Program 7 pályázati feltételeinek történő közös megfelelés ügyében, konzorciumot alakítva. A General Assembly pedig a résztvevő delegátusokkal elfogadta az ICMART új vezetőségét a további 2 évre. (Elnök: Isabell Giralt, Spanyolország, Főtitkár: F. Beyens, Belgium). Prof. Dr. Steven Aung reggelenként korai felkelésre serkentette az érdeklődőket Qi-Gong gyakorlatok végzésére, amihez gyönyörű helyszint biztosított a Halászbástya. (Mindenki igyekezett elsajátítani a később is hasznos gyakorlatokat)
A kemény nap után ismét egy meglepetés következett, ugyanis a társaság felkerekedett, és a Domonyvölgyi Lovasparkban ostorcsattogtatós fogathajtós bemutató, finom házipogácsa és pálinka várt mindenkit, 4 busz sem volt elég… A magyaros, ízletes vacsora mellé a cigányzenés, népi táncos műsort mindenki nagyon élvezte, még éjfél után sem akartak elindulni visszafelé…
Az utolsó vasárnapi napon a varia témák, valamint gyakorlati workshop ment, de igazán az NKTH (Nemzeti Kutatásfejlesztési és Technológiai Hivatal) és a MAOT által közösen alapított legjobb előadók és poszterek díjkiosztó ünnepsége lepte meg a hallgatóságot, ugyanis nem megszokott a helyi díjalapítás az ICMART életében. A 3 B sponzor cég a már megszokott módon szintén díjakat osztott az általa jónak ítélt előadók és poszterkészítők között.
Sajnálatos módon, a MAOT magyar napja háttérbe szorult a megfelelő számú magyar előadás híján, ezért csak bátorítani lehet a magyar kollegákat a gyakoribb szakmai megjelenésre… Mind emellett a kisszámú magyar előadás jól sikerült, kiválóan dokumentált munka volt.
Összességében 69 előadás és 53 poszter jelent meg a világkongresszuson, amelynek meghallgatása és végignézése igaz élményt adott a résztvevőknek. Az ICMART hajó úszik tovább, 2009-ben májusban ICMART Symposiumként a görög Tessalonikiben köt majd ki…
Postkongresszusi programként a kínai és japán kollegák Pécsre az Egyetemre utaztak, ahol egy napig előadásokat adtak, megállapodást írtak alá a Pécsi AOK dékánjával a kölcsönös együttműködés érdekében, de este azért ellátogattak még Villányba is megismerkedni az ottani borok ízével.
A Pécsi Egyetemi Centrum AOK-n alakult új CAM Tanszék munkájának kezdeteként vettek részt a programon. Budapestre utazva még egy finom dunakömlődi halászlé következett harcsából, ami után mindenki megnyalta a szája szélét. aztán elrepültek az utolsó vendégek is… A kongresszus előadásanyaga és filmösszefoglalója elérhető, érdeklődni a www.maot.hu weboldalon lehet…

2009-ben októberben a pécsi egyetemi tanszék ad helyet majd a MAOT XIV. konferenciájának (Villány közelsége is jó lesz…)
Viszontlátásra, barátok, kollegák!

Dr. Hegyi Gabriella

MAOT Elnök

Dr. Bodor Géza

MAOT Főtitkár