maot logo
mail
MAGYAR AKUPUNKTÚRA ORVOSOK TÁRSASÁGA
Alapítva 1989
Kategóriák menü

Küldte mint - Júl 15, 2020 -ban Hírek |

Dr. Eőry Ajándok – elhunyt!

Dr. Eőry Ajándok – elhunyt!

1946-ban született. Első diplomáját biológusként szerezte, szakdolgozatát az akupunktúrás pontok bőr-elektromos ellenállásából írta. A kor egészségpolitikája még nem engedélyezte a keleti gyógyítási módszereket, a kínai akupunktúrát, de a természetgyógyászati módszereket sem, így a Nehézipari Minisztériumban helyezkedett el szoftverfejlesztőként, 1974-ben matematikus diplomát szerzett. 1981-ben megvédte a biológiai tudományok kandidátusa tudományos fokozatot.

1972-ben megnősült, majd megszülettek gyermekei, 1984-ben megalakította az első magyar akupunktúrás munkacsoportot, röviddel azután már alkalmazta és oktatta is a fülakupunktúrát. Meghívására 1988-ban kínai professzorok érkeztek Magyarországra, hogy szélesebb körben megismertessék az akupunktúrát az érdeklődő orvosokkal, gyógyítottak is.

1996-ban orvosi diplomát szerzett, 2003-ban háziorvosi szakvizsgát tett. Először negyedéves orvostanhallgatóként, önkéntesként segítette a hajléktalanok orvosi ellátását a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál, később is folyamatosan ott dolgozott háziorvosként, majd önkéntes seniorként is évekig hozzájárult a hajléktalanok egészségügyi ellátásához. Tevékenységét 2007-ben Batthány-Strattmann László díjjal, majd 2013-ban a Magyar Érdemrend tiszti-kereszt polgári tagozatának kitüntetésével ismerték el. 2016 óta az Egészségügyi Szakmai Kollégium Komplementer Medicina Tagozatának vezetője volt. Hat gyermeke és tizenegy unokája született.

Tudományos munkássága során 114 közleménye és tudományos előadása jelent meg, ebből 87 természetgyógyászati témakörben. A közel 25 éves gyakorló orvosi pályafutása alatt legfontosabb szakterületei az orvosi akupunktúra és a hajléktalanok háziorvosi ellátása voltak.

Júniusban bekövetkezett szívinfarktusa után nem tudott teljesen felépülni, július 10-én éjjel meghalt.

Dr. Eőry Ajándok (Budapest, 1946. május 3. – Budapest, 2020. július 11.) biológus, matematikus, orvos, akupunktúrás orvos, a hagyományos kínai orvoslás magyarországi úttörője.

Emlékét szeretettel őrizzük, nyugodj békében!