maot logo
mail
MAGYAR AKUPUNKTÚRA ORVOSOK TÁRSASÁGA
Alapítva 1989
Kategóriák menü

Küldte mint - jún 25, 2018 -ban Kongresszus |

Tradicionális Medicina Kongresszus 2018 Róma

Tradicionális Medicina Kongresszus 2018 Róma

 

 

2018. június 13-16. Róma (Olaszország)

Beszámoló

Hónapokkal ezelőtt kaptam egy felkérést, hogy vegyek részt egy, az örök városban, Rómában tartandó szakmai rendezvényen. Meglepődtem, mert a felkérés Indiából jött.  Rómába menni  megint, sok sok év után? Hát, persze, hiszen akkor láthatom megint a Vatikáni Múzeumot is, talán….- gondoltam. Elküldtem hát az absztraktokat, önéletrajzot és vártam…

Könnyű volt elérni Rómát Budapestről az adott napon, csak 1 óra 50 perc volt, és meglepődve észleltem, hogy a reptérhez közeli Holiday Inn nevű hotel volt a konferencia helye. Innen, bizony nehezen lehet “beugrani” a városba, ami 22 km-re van- gondoltam. Az ötletes indiai szervezők nagyon okosan 3 tudományos fórumot is szerveztek egy helyszínre- ami  összesen kb. 550 résztvevőt jelentett. Egy helyen volt a “Material Science” és az “Optika” című konferencia és a mienk is, vagyis a fizika tudománya és a komplementer medicina, mi lesz ebből? – gondoltam. Nem lett semmi probléma, sőt a közös ebédeknél élénk díszkurzus alakult ki a résztvevők között….Igaz, hogy összezártak voltunk 3 teljes napig….de sebaj!  Ismét okultam és tanultam is, főleg a szervezési ügyességet és rátermettséget illetően…A valódi bőr mappa, a nyomtatott, szép formátumú kiadványfüzet a programról, a résztvevő kutatók rövid életútjával meggyőző volt…

A mi konferenciánkat a kutatók előadásai jellemezték többnyire, mert olasz, egyiptomi, iráni, jordániai, szíriai, amerikai, kanadai, spanyol, portugál, török, indiai, japán, kínai, izraeli, albán  kollégák kiváló előadásokkal szerepeltek.

A 3 napos rendezvény reggeltől késő estig összetartotta a résztvevőket, senkinek sem volt kedve otthagyni a csapatot, annyira érdekesek voltak a témák… Felölelték a gyógynövényekről szóló ismereteket, alkalmazásuk újabb javallatait, a tudományos kutatásokat ebben a témában. Ilyen volt a román pharmakológus professzor előadása, amelyet egy német egyetemmel együtt végzett és olyan fázis III. vizsgálatról számolt be, amely kiválóan és mellékhatásmentesen alkalmazható szembetegségek egyes formáinál, sok-sok fotóval illusztrálva. A másik érdekes előadás volt a japán kutató, aki az agyi mitochondriumok számának csökkenő mennyiségével jellemezte az anti-aging folyamatot, amelynek megőrzése  kulcsfontosságú, sőt, ennek segítésére minden idősnek kis mennyiségű thyroxin hormont javasol, amelyet több helyen is alkalmaznak hazájában, természetesen kontrollal! A betegek oktatása, biztonságának védelme és az alkalmazott módszerek alapos ismeretére, oktatásának emelendő színvonalára és integrációjának fontosságát vetette fel a francia egyetemi oktató, aki a komplementer medicina alkalmazásáról is előadott egy előadást, a  daganatos női betegek kórházában, javuló szubjektív és objektív adatokkal.

Ami érdekes volt számomra, az az iráni egyetemi tanár volt, aki a fizika oldalról indította a herbal medicina témájú előadását, majd áttért azok kiterjedt termesztésére, kultúrájára, kutatására, amely megdöbbentően hatalmas kutatói bázison lehetséges Iránban.  Az indiai professzor a kontrollált és randomizált Ayurveda szerek kutatásáról, a gyulladásos betegségekben történt kutatásokról tartott magas színvonalú előadást, élmény volt hallani! A kanadai professzor a Bali Yoga alkalmazását és annak életminőségre gyakorolt hatását vizsgálta Torontóban, amellyel emlőrákos betegeknél ért el kiváló hatást, igazolva az integrált rendszerszerű alkalmazást. Az olasz psycho-neuro-endokrin-immunológia oktatója több tanulmányban is méltatta eredményeit a prevencióban és a rehabilitációban. A texas egyetem kínai származású kiváló szakembere a fagyöngy alkalmazását kutatta, ami a hepatocellularis carcinoma proliferációját csökkenti a proteasomlis c-Myc degradációjával….A brazil egyetemi oktató az őssejt és a fibroblastok szerepéről és alkalmazásáról a regenerative medicinában tartott előadást. A NY-i egyetem oktatója homeopátiás alkalmazásáról beszélt SM-es betegeknél, statisztikai adatokkal alátámasztva, a hong-kongi egyetem tanára a kínai herbal medicinák egyes fajtáiról beszélt jól dokumentált előadásában. Újdonság volt az olasz sportorvosi egyetemi tanár ózon terápiáról szóló előadása, amely a terápia indikációit és hatásait méltatta.

A taiwani egyetemi tanár azon az egyetemen kutat, ahol nekem is volt módon meghívott előadó lenni két alkalommal is, nagyon érdekes témát vizsgált: a kínai pulzus értékelésére egy speciális műszert szerkesztett és a z egyes akupunktúrás pontok illetve a herbal medicina hatásait a vizsgált pulzus változásokkal demonstrálta egy workshop keretében. Azaz fizikai tulajdonságokat, a hullám elméletet és a hagyományos kínai gyógyászat alkalmazását hozta össze demonstrálhatóan és sikeresen.

Magam részéről egy 1 órás workshopot és egy 30 perces előadást is tartottam a szervezők kérésére az YNSA lényegéről és a stroke utáni rehabilitációjáról, amit érdeklődéssel hallgattak a kollegák, (sőt több meghivást is kaptam, köztük ismételten Taiwanra és Iránba is….)

Emlékezetesek maradnak: a finom büfé reggelik (imádom a meleg, frissen sült croissant kávéval…), a mindig friss olasz kávé, a közös ebédek, amelyek mindig bőségesen tartalmaztak spagettit az elmaradhatatlan reszelt sajttal, de rengeteg, vékonyra szeletelt sonkát és olajbogyót, a különféle sajtok és az el nem maradó finom vörös és fehér olasz borok (alig mertük inni, mert féltünk a ránk törő délutáni alvástól…), valamint a finom olasz fagylaltok és sütemények…de a kiváló tisztaságú szálloda és a számunkra csak álomnak tűnő, egyszer sem kipróbált uszoda – mert nem volt rá időnk….meg természetesen a számomra ezúttal  elmaradt Vatikáni Múzeumi látogatást sem bántam meg…

Jó érzéssel indultam haza, ezúttal is érdemes volt…

Prof. dr. Hegyi Gabriella

program roma_2018