maot logo
mail
MAGYAR AKUPUNKTÚRA ORVOSOK TÁRSASÁGA
Alapítva 1989
Kategóriák menü

Küldte mint - máj 2, 2018 -ban Kongresszus |

I. International and Complementary Medicine Congress – apr. 18-22 Istanbul

I. International and Complementary Medicine Congress – apr. 18-22 Istanbul

 

Beszámoló az
I. International and Complementary Medicine Congress-ről,
április 18-22, Isztambul, Törökország

A rangos, Törökország életében az első ilyen szervezésű és elnevezésű konferencia társszervezője a WHO, valamint a török miniszterelnöki hivatal és a török Egészségügyi Minisztérium volt.

 

 

A grandiózus eseményt az isztambuli Kongresszusi Palotában rendezték meg, amely 5 emelet mélységben számos hatalmas előadói teremmel, kiszolgáló helyiségekkel állott a világ minden részéből érkezett orvosok, vendégek  rendelkezésére.

 

 

 

 

 

Maga a rendezvény 4000 orvost fogadott, ebből 230 meghívott szakmai előadó érkezett a török kormány meghívására szerte a világból: Ausztráliától, Amerikáig, Angliától a Dél-Afrikai köztársaságtól át Németországig, Kínától Japánig. Magyarországot örömmel képviseltem, miután a CAMbrella nevű pan-európai project (2010-2012)  kutatójaként plenáris előadónak hívtak. Már korábban, 1 éve ismert volt, hogy készítik elő a rendezvényt, de engem is meglepett a vendéglátó szervezők nagyvonalúsága és baráti vendégszeretete.

A meghívott előadókat a közeli Hilton Boszporusz Hotelben és a Crowne Plazaban helyezték el, hogy nem kelljen sokat gyalogolni a rendezvény helyszínére a 22 milliós lakost számláló hatalmas Isztambulban.

 

A mottó a Galenus, Avicenna (eredetileg arab néven volt ismert), Hyppokratesz által elinditott és képviselt nemes gondolat volt-, amely nagyszerű orvosok képei mindenhol köszöntötték a hallgatóságot- miszerint a táplálkozás, életmód, gondos megfigyelés és jól megválasztott terápiák egészségvédőek és megtartóak ma is…

A megérkezés számomra nem volt izgalmas, hiszen csak szűk két óra alatt értem Isztambulba, de azoknak fárasztóbb volt, akik távolabbról, pl Amerikából érkeztek.  A Harvard,a  Yale, de számos németországi  egyetem is képviseltette magát egy-egy kiváló professzorral.

Az első este kellemes vacsora mellett ismerkedtek egymással az előadók- ahogy lassanként minden meghívott megérkezett- készülve a másnap reggeli nagyszabású megnyitóra.

Mrs. Erdogan, a török First Ladyvel….aki a Konferencia Honorary Chairmenje volt…

A kongresszus modern, hatalmas épületét rendkívüli biztonsági védelemben, többszörös személyi és tárgyi átvilágítás után közelíthettük csak meg, az épület előtt rendőrségi autók és páncélozott gépjárművek is álltak, amit a fővédnök Erdogan  miniszterelnököt képviselő First Lady jelenlétének tudtunk be.

A plenáris ülés terme 4000 főre épült, azaz erre az eseményre kiválóan megfelelt, több tucat TV stáb állott készenlétben az előadások felvételére.A meghívottak az első szektorban kaptak helyet, hatalmas oldali kivetítőkön is követhető volt a terem hallgatóságának a konferencia ezen szakasza. Az egészségügyi miniszter nyitotta meg az ülést,mint házigazda, majd közvetlenül utána honfitársunk, Jakab Zsuzsanna európai területi WHO igazgató következett, aki hangsúlyozta a tradicionális és komplementer medicinák elérhetőségének igényét. 

Jakab Zsuzsanna, WHO Európai Igazgatója

Ezt követte a török vízügyi és erdészeti miniszter (környezeti védelem!), majd az élelmezésügyi és táplálkozási miniszter (!), az egészségügyi (!) miniszteri beszéd, majd felállva köszöntöttük  Emine Erdogan First Ladyt, aki kívülről mondott beszéde impresszív és meggyőző volt a természetes életmód és terápiák értékeléséről.

Ezután következett a nemzetközi prespektívák bemutatása, dr. Hans Kluge, a Division of Health systems and Public Health igazgatója a WHO 2014-2023 közötti ezirányú szakmai stratégiájáról beszélt, Vinjar Fannebo prof. a thromsoi finn egyetemről a CAmbrella pan-európai project eredményeiről, az isztanbuli  Emory Unievrsityről, Kücük professzor az integrative medicina elnevezés jogosságáról és bevezetéséről a világban, így  Törökországban is.

A következő plenáris rész volt a Tradicionális és integratív medicina Európai kitekintése és helye a világban címmel, amelyen dr. Qi Zhang, a WHO ez irányú kínai származású koordinátora mondott beszédet, majd én következtem egy 30 perces előadással, – büszkén képviselve a Pécsi Egyetemet a kutatásban is annak idején- amelynek témája a „CAMbrella project 8 world-package eredményei és hatásai Európában” volt. Az előadás végén több kérdést is kaptam, amelyre adtak elegendő időt megválaszolni. Ezt a plenáris szekciót a házigazda ország Acibadem University egyik professzora zárta a téma törökországi jelenlegi helyzetével és aktuális tennivalóival. Majd következett az Avicenna teremben a következő panel, amely az egészség integratív megközelítésére összpontosított, több előadással. Ebben a táplálkozás és mozgási training mellett a szellemi egészségről is szó esett. Minden előadó egy-egy professzor volt.

Végezetül a nap délutáni részben nemzetközi előadók- sok esetben egy-egy egészégügyi miniszter foglalta össze előadásában a Tradicionális és komplementer medicina adott országban képviselt és elfogadott helyzetét. Így meghallhattuk a kínai egészségügyi minisztert (Wang Guoqiang) a kazahsztáni, bahraini, iráni, ciprusi, tunéziai egészségügyi vezetőket is arról, hogy mennyire fontosnak tartják és elismerik ezen tevékenységeket országukban.

Miután Törökországban az anatóliai népi orvoslás gyökerei mélyen élnek a társadalomban, kiemelt téma volt a történeti, ottomán birodalomban játszott szerep (Istanbuli Medipol University) annak továbbfejlődése, a gyógynövények kutatásának kezdetei és eredményei (Istanbuli Yeditepe University).  A fitoterápia helye és lehetőségei  az alapellátásban, antimikróbális hatások a gyógynövényekkel gyermekgyógyászatban, klinikai alkalmazhatóságuk, stb. Késő estére jutott még idő a nyitó gálaműsorra is, ahol ottomán népzenét játszottak fiatalok és kellemes büfévacsorával, beszélgetésekkel- holt fáradtan tértünk szálláshelyünkre.

Másnaptól 4 helyszínre oszlott meg a hallgatóság, ahol egy-egy terem befogadóképessége  elérte az 1000 főt. A klinikai cupping terápia és alkalmazhatósága esetbemutatásokkal, az orvosi zeneterápia és eredményei, psychiátriai alkalmazása, (Európai Zeneterápiás Társaság, Szerbia). Ezt követte a történeti áttekintés az ottomán birodalom zene terápiájának kialakulásáról, a mai török zeneterápia (Trakaya University), gyakorlati bemutatóval.  

Egy másik előadóteremben a szekció az ózonterápia és alkalmazásáról a fájdalommal járó kórképekben (Istanbul Medipo University),ulcerativ colitises betegeknél, szerepe a genetikai modulációkban (Ancona University), virusos infectiókban (Nemzetközi Ózonterápiás Társaság, Schwarz prof.)

Máshol az orvosi hypnózis és hypnoterápia volt a téma: a hypnoanaesthesia (Mashad University), obesitas kezelésében (Atatürk University). Ujabb szekció volt az Akupunktúra: alkalmazása metabolikus szndromában (Peking TCM University), Biomedical acupuncture a fájdalom managementben (Gazi University), evidence based acupuncture a daganatos betegek kezelésében ((Istanbul University), alkalmazása a stressz incontinenciában( President of WFAS, prof. Baooyan, Kína), tudományos magyarázatok az akupunktúrát illetően (Gazi University), kozmetikai akupunktúra (Pusan Ulusal University, Korea), infrared termal imaging system a hatásosság vizsgálatában (Baskent University) krónikus degeneratív betegségekben történő alkalmazások (Firat University), neurophysiologiai aspectusok (ICMART, Austrália University) .

Máshol ebben az időben ment a Mezotherápiás szekció: definiciók, technikák és alkalmazhatóság (Bordeaux University), fibromyalgiában  és homeopathiával együtt (Austriai kollega. A Funkcionális táplálékok és nutrició szekcióban: nutrigenetics (Istanbul University), a funkcionális medicine fogalma (Istanbul Medipol University).

Az etikai és szabályozottsági kérdésekről szóló szekcióban került szóba: mit kell közölni a beteggel, mint információt? (Medipol UNi), nemzetközi legalizációk összehasonlítása (Olasz prof.), hogyan közölhető etikailag kifogásolhatatlan infó a beteg/ egészségessel (GAzi UNi).

A CAM alkalmazása egyes betegségekben szekcióban érdekes előadást hallhattunk a pancreas cancerben szenvedőknél alkalmazott módszerekről (az Imperial College London, UK előadójától.) A prostata canceres betegenél alkalmazott CAM módszerekről adott elő más prof. (Emory Uni, Istanbul).

Mit mondott Hyppokratesz 24 évszázaddal ezelőtt szekcióban: szó volt arról, hogy minden betegség a belekben kezdődik(New Yersey, USA) mellett több érdekesség is elhangzott.  Orvosi pióca terápia ideális alkalmazása gyulladásos térdüzleti betegségekben,  (Hebrew Uni, Israel), lárvákkal történő gyógyítás klinikai esetbemutatásokkal ( Istanbul University).

A gyógynövények alkalmazása szekcióban a curcumin és a rák témában (Medical Oncology Institute, Istanbul), egyéb daganatos betegségek és a gyógynövények klinikai vizsgálata volt érdekes. Hatalmas gyógynövény ültetvényekkel rendelkezik Törökország, amelyek ismeretét oktatják az orvosi és egészségtudományi karokon is mindenhol.

Más szekcióban az egészségügyi rendszerekben, egyes szakterületekben történő integrativ szemléletről  és alkalmazhatóságról szóltak az előadások, amelyek a bőrgyógyászatot, krónikus neurológiai betegségeket,, diabetest érintették.

Az apikultura és termékei nagyon ismertek és alkalmazásuk több évszázados Törökországban. Biokémiai adatokat, klinikai alkalmazását taglalták többen (Hitit Uievrsity). Itt egy  magyar előadó is volt, Dr. Körmendy János személyében, aki a magyar Apiterápiás Társaság elnökeként beszélt a magyar tapasztalatokról.

A táplálkozás hatását a humán egészségügyre tárgyalta egy újabb szekció, ahol a kardiológus, oncológus, neurológus professzorok mondták el tapasztalataikat.

A manuális medicina is képviseltette magát magas szinten, a különböző iskolák képviselőivel. A musculoskeletális zavarok megoldása, a terhesség alatti zavarokban történő alkalmazásokkal, Istanbul UNi), a török kurriculum ismertetésével.

A „Török Biodiversity, a katonai és anatóliai kulturális orvosi örökség”-ről is volt szekció, érdekes történeti tényekkel, felidézve a  tradicionális medicina kora középkori eredetét.

A CAM helye az addikciókban szekció a dohányzás, obesitás és játékszenvedélynél történő alkalmazást taglalta.

A harmadik, azaz utolsó napon is nagyon szoros volt a program, egy szekció a gyógynövények és aromás herbáliák alkalmazásáról, termesztéséről és klinikai vizsgálatáról szólt.

A másik teremben a Rák és adjuváns kezelhetőségének lehetőségeiról beszéltek,(Health Sciences University, Turkey). Egy szekció a világon megismerhető és alkalmazható további terápiákról beszélt, mint ayurveda (New Delhi UNi), TCM (Peking Uni), Kampo medicine (Japan Uni), Neurálterápia (prof. Hegyi, PTE, ez volt a második előadásom!).

Egészségturizmus és tradicionális medicina szekció: újabb körbejárt téma, amely a gyógyfürdőkben is gazdag alkalmazásokat kombinálja, a szervezéstől a működésig, a gyakorlattól a megvalósult alkalmazásig.

A fájdalom szekcióban szóba került a különböző ágak alkalmazhatósága esetbemutatásokkal.

Külön szekció foglalkozott az egyetemeken bevezetendő integratív medicinális ágak kurrikulumával, képzési kimenetekkel, amely meg is jelent a török eü. minisztérium kiadásában, ezzel is előrelépést jelentve a viszonylag -hozzánk képest is – későbbi szabályozásban.

Bár a homeopátia ellen több országban (Ausztrália) is felléptek, de mégis erőteljesen megjelent egy szekcióban: alvási zavarok, kisgyermekek kezelésének lehetőségeként, sok résztvevő volt ezen a szekción is.  

Innováció és Herbal medicina termékek: lát és ismer fejleszthető lehetőségeket nemcsak a török társadalom, hanem más országokban is, élő gyakorlat alapján.

A kongresszus szervezői gondoskodtak gyakorlati képzésről is, prof. Hegyi Gabriella 3 órás YNSA workshopot adott akut fájdalom kezelés témájában, amelyre nagy volt az érdeklődés és jelezték a résztvevők, hogy további oktatást szeretnének ebben a jövőben az egyetemeken.

Az integratív medicina alkalmazása az oncológiai és krónikus betegek esetében sok helyen, sokak által  tárgyalt témaként mutatta, hogy a népesség idősödésével ezen témák fokozottan kerülnek az egészségügy fókuszába, megoldandó kérdésként.

 A konferencia utolsó délutánján a szervezők lehetővé tették, hogy a meghívott előadók és résztvevők egy Boszporusz-Aranyszarv öböli hajókiránduláson pihenhessék ki a több napos bezártságot és folytathassák baráti eszmecseréiket a szabad levegőn. Alternatívaként múzeumi látogatást is ajánlottak, de mindenki inkább a szabad levegőt választotta ezúttal…

A hajnali felkelést sem bánva, kellemes emlékekkel érkeztem haza másnap, útközben a repülőn (amely jegyet is a török minisztérium küldte) elgondolkodva azon, hogy a mi rendeletünk 21 éves már- és akkoriban elsőnek számított Európában ebben a témában! – és most hova és hogyan értek el a törökök, megelőzve minket, de miért?….

Hegyi Gabriella

 

Plenáris előadás tartása: CAM in Europe, WP 1-8 of CAMbrella Pan-European Project

 

prof. Hegyi Gabriella PTE-plenáris előadása

 

A Neurálterápia előadás előtt a Chairmennel, aki egy fiatal kutató az Istanbuli egyetemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Istanbuli és Baskenti egyetem professzoraival (élettan, anatómia, élettan…)

 

Prof. Baoyuan, a WFAS elnökével (Pekingi egyetem) és egy regensburgi egyetemi professzorral

 

 

A török egészségügyi miniszter elismerő oklevele

 

A török eü. min. államtitkárral, az elismerő oklevél átadása után