maot logo
mail
MAGYAR AKUPUNKTÚRA ORVOSOK TÁRSASÁGA
Alapítva 1989
Kategóriák menü

Küldte mint - nov 8, 2014 -ban Hírek |

Megalakul a hagyományos kínai orvoslás első magyar Konfuciusz Intézete Pécsett

Megalakul a hagyományos kínai orvoslás első magyar Konfuciusz Intézete Pécsett

 

HKO – Konfuciusz Intézet  Pécsett  –  

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara a meglévő korábbi kínai kapcsolatokra alapozva, melyek a komplementer medicina részeként a hagyományos kínai orvosláson nyugszanak és dr. Hegyi Gabriella nevéhez fűződnek, intenzív tárgyalásokat kezdett a világ hetedik intézetének megalapítására. Ennek eredményeként Pécsett rövidesen megalakul a hagyományos kínai orvoslás első magyar Konfuciusz Intézete. A folyamat szerencsésen egybeesik a magyar-kínai kapcsolatok kormányzati bővítési szándékával is, így a pécsi intézet alapítását a kormányzat részéről Szijjártó Péter miniszter úr is személyesen támogatja.

PTE25a

Az erőfeszítéseinek eredményeként a Kínai Népköztársaság Kormányának nevében az Oktatási Minisztérium háttérintézetének (Hanban) főigazgatója, Dr. Xu Lin 2014. augusztus 29-én az intézetet alapító együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem rektorával Prof. Dr. Bódis Józseffel. Ezt követően került sor az együttműködés tartalmi pontosítására a kínai Hebei Tartomány Hebei United Egyetemével (Tangshan), akik partneregyetemként ugyancsak folyamatosan elkötelezettek voltak az intézet felállítása mellett. A Hanban által felügyelt kiegészítő megállapodás aláírására Szijjártó Péter miniszter legutóbbi kínai útja alkalmával a magyar és kínai kormány képviselőinek a jelenlétében került sor 2014. október 28-án Pekingben.

A legújabb kölcsönös megállapodás megerősítését a két egyetem rektora 2014. október 31-én Pécsett írta alá ünnepélyes keretek között, továbbá egyeztetésre kerültek az intézet operatív működésének kérdései. Az intézet hivatalos megnyitását 2015 márciusában tervezik a felek mindkét kormányzat magas szintű képviselőinek jelenlétében. Ezzel együtt azonban az intézet a működést már megkezdi a jövő év elején a kínai nyelvi kurzusok felajánlásával, amelyet hitelesen kínai oktatók tartanak, mind az egyetem dolgozóinak és hallgatóinak, mind a város érdeklődőinek.

A kínai kormány a kínai kultúra, hagyományok és nyelv népszerűsítését 2004 óta folytatja a kínai filozófus és tanító, Konfuciusz nevével fémjelzett program keretében. A világon eddig közel 500 Confuciusz Intézetet hoztak létre olyan befogadó egyetemeken, akik fontosnak tartják a keleti kultúra és nyelv terjesztését a helyi társadalmak számára. A cím odaítélését és az intézet működésének anyagi támogatását mindenkor megelőzi egy komoly helyszíni vizsgálat. Ezt az utóbbi időben egyre komolyabban veszik, hisz a kínai kormány az intézetek számát jelentősen már nem kívánja növelni, hisz a hálózat fenntartása komoly anyagi áldozattal is jár. Az általános célok mellett speciális irányultságú intézeteket is létrehozott már a kínai kormány, mely a hagyományos kínai orvoslás megismertetésére és fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. A jelenlegi nyugati orvostudomány a kiegészítő terápiás eljárások között számos keleti, kínai gyógyításban gyökerező eljárást tudományos módszerekkel vizsgál és alkalmaz. Annak érdekében, hogy hazánkban is teret nyerhessenek a nyugati orvoslás által elfogadott és kontrollált komplementer terápiás módszerek, szükséges a jogszabályi háttér rendezése és az egyetemi szintű képzés bevezetése orvos-egészségtudományi háttérrel rendelkező felsőoktatási intézményekben. A világon az elmúlt tíz évben összesen hat ilyen intézet alapításához járultak hozzá.

2014. november 04

PTE / Hírek

conf_int_logo1